Exposició “Faixa Roja, Faixa Blava – La pilota valenciana”
L’exposició “Faixa roja, faixa blava. La Pilota Valenciana”, que durant aquestes setmanes podrem gaudir al Castell d’Alaquàs, és una mostra produïda pel Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València, el Museu de Pilota del Genovés i l’Ajuntament del Genovés. L’exposició pretén donar a conèixer l’esport de la pilota valenciana a la població valenciana, una pràctica que gran part de la societat reconeix com una de les principals manifestacions de la nostra cultura. Tot i així, aquest reconeixement s’acompanya d’un desconeixement generalitzat de les seues regles i el seu funcionament.
Quan parlem de pilota valenciana no solament ens referim a la manera de jugar, al fet estrictament esportiu, sinó també a tot allò que l’envolta i que és, culturalment, del màxim interès. Parlem de la rellevància social dels jugadors i les relacions entre ells, de la presència i la participació del públic, de l’elasticitat de les normes del joc o de la percepció que tradicionalment ha tingut la societat valenciana cap a aquest esport.
«Pocs pobles han tingut la sort de, a més de tindre altres senyals d’una personalitat definida, comptar amb un esport propi, un joc dur i bell, i al mateix temps també vell per haver nascut amb aqueix mateix poble, com és el poble valencià, que conserva i guarda aquell tresor que és el joc de pilota».
Llorenç Millo
Per damunt de tot caldria destacar els valors que envolten al món de la pilota: la cavallerositat, l’honradesa, la humilitat, la companyonia i el respecte. La peculiar relació entre jugadors i espectadors; que siga mateix el jugador qui reconeix la seua pròpia falta, o que es pregunte al públic si una jugada ha sigut vàlida o no amb la frase «Cavallers, falta o bona?» (Cavallers, falta o bona?); el fet que un dia els jugadors siguen companys i l’altre rivals crea uns vincles afectius que fan de la pilota valenciana un esport especial.
Les parets d’un trinquet o d’un frontó amb marques de pilotades, la bellesa d’un carrer ple de gent; la blanca indumentària del jugador, amb la faixa roja del campió o la blava de l’aspirant; les diverses modalitats, com l’escala i corda, el raspall, les llargues, la perxa, la galotxa, el frontó valencià o amb frares, les galotxetes de Monòver, la pilota grossa, o les desaparegudes com el rebotet de l’Olleria i la vareta de Borriol; les pilotes de vaqueta, de badana, de galotxeta i de tec; els grans jugadors com el Genovés, Ciscar, Federico, Tonico o Montesa; els clubs, les escoles, la federació… Tot açò, i més, és la pilota valenciana.
El Museu Valencià d’Etnologia i el Museu de la Pilota-el Genovés volen, a través d’aquesta exposició, difondre el ric univers cultural que representa el joc de la pilota valenciana, fomentar el seu coneixement i, per què no, la seua pràctica.
Horari: Dilluns a dissabte de 11 a 14 h i de 17 a 21 h.
Del 22 de juny al 21 de juliol de 2018.