Exposició itinerant -PRIETAS LAS FILAS. Vida quotidiana i franquisme- de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València
El franquisme va ser un règim dictatorial, antidemocràtic i repressiu, sorgit després de la victòria del bàndol nacional sobre les tropes republicanes en 1939, després de tres anys d’un conflicte bèl·lic que va delmar la població espanyola i els recursos econòmics del país.
L’exposició Prietas las filas. Vida quotidiana i franquisme analitza a través dels objectes de la cultura material els mecanismes d’adoctrinament, propaganda, censura i repressió que van propiciar l’assumpció col·lectiva dels valors del règim, marcant cada acte de la vida quotidiana. L’Església catòlica i l’escola van jugar un paper fonamental en aquesta gran maquinària de control i alliçonament que el franquisme va posar en marxa a Espanya per a legitimar-se i transmetre els seus valors a diverses generacions d’espanyols i espanyoles des de 1939 fins a 1975.
El franquisme i la seua doctrina van entrar de ple en cadascuna de les esferes de la vida quotidiana a través d’una maquinària posada al servei de la vigilància i l’alliçonament, impregnant fins al més ínfim acte del dia a dia. L’escola i la religió van servir en aqueixa formidable empresa d’assumpció col·lectiva dels valors del règim, normalitzant a través de les emocions el que la força de la imposició no aconseguia aconseguir.
La repressió i l’adoctrinament van ser les principals eines de les quals el franquisme es va servir per a exercir el control social que requeria una dictadura. Els objectius eren entre altres fer callar les demandes d’una població que després de la guerra no podia a penes cobrir les necessitats bàsiques i aconseguir l’adhesió a la causa. Els missatges per a aconseguir-los eren bastos i poc subtils, encara que efectius: “Els espanyols tenim l’obligació d’acostumar-nos a la santa obediència” (Així vull ser, 1940), i la cadena de comandament es concretava de la següent manera: a casa, manava el pare; a l’escola, el mestre; al poble, l’alcalde; a la província el governador i a Espanya, Franco.
Aqueixos valors i idees es transmeten i s’inculquen a través de les relacions socials, del sistema educatiu, dels mitjans de comunicació, de la religió, però també es reflecteixen en els objectes de la cultura material, els quals ens parlen de relacions de poder i subordinació, del marc dels rituals i les creences, del sistema econòmic, dels rols de gènere i, en general, de les estructures socials.
Els objectes ens parlen de la funcionalitat per a la qual van ser creats, del valor estètic que posseeixen, ens remeten al context espaciotemporal en què van sorgir, de la jerarquia que ocupen respecte a altres objectes, de la seua dimensió tecnològica, però també de les persones que els van utilitzar, de la importància que van adquirir en el context de la vida diària i com la seua presència va ser testimoniatge d’un sistema ideològic totalitzador, maniqueu i excloent que arribava a totes i cada de les facetes de l’experiència vital.
Horari de visites: de dilluns a dissabte de 10 a 14 h i de 17 a 21 h
Data: 28 d’abril a 25 de maig de 2023
Lloc: Sala La Torre del Castell d’Alaquàs