Homenatge a Vincent Van Gogh. Exposició del Centre d’Arts i Oficis d’Aldaia. Curs 2016-2017
Els treballs que componen l’actual exposició corresponen als realitzats per l’alumnat d’aquest centre durant el curs 2016-2017.
En aquesta ocasió hem triat l’obra de Vincent Van Gogh per ser un dels artistes moderns que més ens agraden i commouen.
De Van Gogh, escriu el següent el professor d’història de l’art I. H. Gombrich: “Van Gogh va ser el primer pintor a descobrir la bellesa dels rastrolls, les tanques i els sembrats, les retorçades branques de les oliveres i les formes fosques i flamígeres dels xiprers. Va experimentar tal frenesí de creació que es va sentir impulsat no solament a representar el mateix sol radiant, sinó també les coses humils, afables i quotidianes, que ningú havia considerat que meresqueren l’atenció de l’artista”.
Per la nostra banda, hem triat algun d’aqueixos temes quotidians i humils dels quals parla el professor per a il·lustrar la seua primera època com a pintor, caracteritzada també per un colorit marró i de forts contrastos, com són les sabates velles, les camperoles cavant o els teixidors en els seus tallers. Per a continuar amb les seues obres més conegudes realitzades en les seues tres últims anys de vida: paisatges a ple sol del migdia francés, retrats i autoretrats, nits estelades, núvols i sols, pitxers amb baladres o lliris i gira-sols gents atrafegades en el camp o dormitant al migdia. Tot açò pintat i embolicat en aqueixa tendresa i expressivitat que el caracteritza.
Dels quaranta quadres ací reproduïts s’han encarregat seixanta alumnes, organitzats en equips de dos alumnes per cada quadre. El primer situa el dibuix i fa la primera taca de color i el segon empasta i concreta el treball. D’aquesta manera, hem funcionat en els quatre últims cursos, combinant les classes en les quals es dibuixa i pinta com de costum i realitzant aquests treballs especials, dedicats a un moviment pictòric o a un artista en particular.
Sabem que no podem atrapar el geni de Van Gogh, és només seu. Nosaltres ens limitem a acostar-nos a la seua pintura per a aprendre i gaudir-ne i, en fer-ho, sentim la passió i l’emoció del seu art. Aquesta gràcia seria més que suficient per a sentir-nos afortunats i compensats, al marge de les nostres possibles fites.
Professora Carmen Mateu Guiot.
Horari: Dilluns a dissabte de 11 a 14 h i de 17 a 21 h.
Del 31 de maig al 21 de juliol de 2018.