LA MÚSICA SACRAMENTO FERRER TORREJÓN, L’OLLER ENRIQUE MARTÍ GARCÍA I L’AGRUPAMENT ESCOLTA ARGILA REBEN ELS PREMIS CASTELL D’ALAQUÀS 2023
Alaquàs commemora la data del 9 d’octubre i reconeix l’esforç i el treball de la ciutadania en un acte celebrat al claustre del Castell d’Alaquàs.
El Castell d’Alaquàs va acollir el dijous 5 d’octubre el lliurament dels Premis Castell d’Alaquàs, una iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs per tal de premiar l’esforç i el treball de la ciutadania en l’art, la ciència i les humanitats i commemorar un any més la festivitat del 9 d’octubre. L’acte, que va ser retransmés en directe a través del canal oficial de Facebook de l’Ajuntament d’Alaquàs, Som Alaquàs, va comptar amb la presència de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, les persones premiades, el jurat dels premis i una representació de la Corporació Municipal. L’acte es va iniciar amb una actuació del Grup l’Olivar que va oferir diversos balls tradicionals: el Bolero d’Alaquàs, el Fandango d’Alaquàs, les seguidilles de Carcaixent i la Jota d’Alaquàs.
El jurat dels premis ha decidit guardonar en aquesta onzena edició a la veïna Sacramento Ferrer Torrejón en la categoria d’Arts, el veí Enrique Martí García en la modalitat de Ciència, Tecnologia i Emprenedoria i l’Agrupament Escolta Argila en la categoria d’Humanitats i Esports, Ciències Socials i Solidaritat.
Sacramento Ferrer Torrejón va ser la primera dona de la Banda de Música d’Alaquàs. Es va incorporar a ella l’any 1954, convertint-la en pionera en una activitat que en aquell temps estava reservada a homes. El seu mèrit no radica sols en ser la primera dona sinó també en aconseguir fer allò que li agradava com era la música. Per aquest motiu, el col·legi Bonavista va posar el seu nom a l’aula de música de l’escola, en homenatge als anys 90. Va tocar en la banda durant 9 anys, coincidint amb l’època daurada de premis al Certament de València del mestre Medina, quan amb tan sols onze anys (1952-1963) van aconseguir ascendir de la segona secció a l’especial.
Enrique Martí García és conegut com l’últim oller d’Alaquàs que encara conserva el seu obrador. Un taller artesanal que va heretar de son pare, Vicent Martí Barberà, “Morimos”. La recent recuperació de la marca dels Aguilar en les cassoles que es produïxen en l’actualitat, promoguda per l’associació gastronòmica El Cullerot amb la col·laboració de la Unió Musical d’Alaquàs, Quaderns d’Investigació d’Alaquàs, Cor de Vila, Via Heraclia, Caixa Popular i l’Ajuntament d’Alaquàs, no haguera segut possible sense les seues mans. Un premi que suposa un homenatge a la família dels Barberà i a la seua voluntat de continuar durant segles amb l’ofici de mestre oller, un ofici que va fer famós el poble d’Alaquàs des d’almenys cinc segles i que és l’activitat empresarial més antiga del municipi que continua en actiu.
L’Agrupament Escola Argila (1983-2023) ha esdevingut una peça clau en l’entramat educatiu del poble. Va iniciar els seus passos ara fa 40 anys, amb un nom que fa una clara referència a l’artesania cerámica local i amb uns colors de panyoleta que simbolitzen els seus orígens: el verd de l’olivera de la Mare de Déu de l’Olivar, el groc del sol de la caritat de Sant Francesc de Paula i el roig del fons de l’escut d’Alaquàs. En quatre dècades han passat pels seus locals milers de xiquetes, xiquets i joves sent ambaixadors d’Alaquàs d’arreu del país. Alaquàs deu a l’Agrupament Escola Argila una tasca en benefici de la formació en valors de la seua joventut, que han deixat petjada ferma en altres col·lectius culturals, polítics o socials del poble. S’ha convertit en un dels col·lectius educatius de major repercussió social a Alaquàs.
L’objectiu d’aquests premis és reconèixer les activitats realitzades pels alaquasers i alaquaseres que hagen tingut especial rellevància i transcendència. Els guardons es divideixen en tres categories: Arts, que engloba totes les disciplines artístiques, literàries, pictòriques, dramatúrgiques i musicals; Ciència i tecnologia, Emprenedor i Humanitats i Esports, CiènciesSocials i Solidaritat.
El jurat d’aquests premis ha estat presidit per l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura Martín i ha exercit com a vicepresident el Regidor de Cultura, Francisco Javier Evangelista i com a secretari ha actuat el Secretari de l’Ajuntament d’Alaquàs, Alberto Buendía Moya. Com a vocals, una persona representant de cada grup polític amb representació al Ple Municipal, la Directora de l’Àrea Sociocultural, el Tècnic de Cultura i Festes així com les persones guanyadores de les anteriors edicions.
El jurat ha volgut reconéixer de manera pública totes les candidatures presentades així com l’excel·lent nivell amb què compta la ciutadania d’Alaquàs i es vol animar a la presentació de candidatures per la XII edició del proper any.