QR15 Galeria

Aquesta part del castell, la galeria porticada formada per arcs apuntats sobre columnes octogonals serveix com a nucli de comunicació de totes les estances. Va ser dissenyada originàriament com a accés a les principals dependències nobiliàries, la cuina i l’oratori amb vista al cor de l’església de l’Assumpció de la Mare de Déu. La terrassa superior era utilitzada per a l’assecat de gra així com escaldar els capolls de les erugues per a la producció de la seda. Encara s’aprecia sobre la panda sud el traçat d’una xemeneia.

En l’accés des de l’escala principal després de la gran porta de fusta hi ha un mural replet de marques amb frases en llatí i un dibuix sobre la crucifixió de Jesús.

Endinsant-nos a aquesta zona, en les pandes est i nord es troben sobre les parets diversos grafits junt amb els seus explicatius panells. En el primer es representa una còpia d’una escena que es troba en la novel·la de cavalleria “Orland furiós”, de nou la presència del barco, transport innovador de l’època. Aquesta obra literària va tindre una gran difusió a Europa i Espanya, i va ser un dels llibres que Cervantes va salvar de la foguera.

A continuació, un poema escrit que ens parla de la fortuna basat en un altre de Virgili (IV d.C.) i un altre d’Alonso Pérez de Viver (II Vescomte d’Altamira) que ens parla de la virtut ideal de la vida humana, a l’altre costat de la porta un altre amb el nom del senyor Luis, atribuïble al Marqués o al seu fill del mateix nom.

Respecte a la galeria, es va dur a terme la rehabilitació que va permetre tornar la seua configuració original, la coberta amb una sostrada plana, una terrassa renaixentista hui en dia recuperada.  En canvi, el paviment original es trobava en mal estat i va ser reemplaçat per un nou inspirat en els colors dels taulellets del castell del segle XVI, típicament renaixentistes, de les diferents sales de la planta noble. Les tonalitats que predominen en els taulellets són: blau, roig, verd i beix. Respecte a les originals lloses s’han pogut conservar algunes, catalogar i formar part de l’arxiu arqueològic del castell. De la resta mai més es va saber.