3ª Edició Premis Castell – 2015

El col·lectiu Moviment Cooperatiu d’Alaquàs amb CONSUM i CAIXA POPULAR, reconeguts en els Premis Castell d’Alaquàs.

El Castell d’Alaquàs acull l’acte de lliurament d’aquests guardons que reconeixen la trajectòria i l’esforç dels veïns i veïnes en l’art, la ciència i tecnologia i les humanitats.

Els Premis Castell d’Alaquàs, una iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs per commemorar la data històrica del 9 d’Octubre i premiar l’esforç i el treball de la ciutadania en l’art, la ciència i tecnologia i les humanitats. Els premis d’aquesta tercera edició han recaigut enguany en el col·lectiu Moviment Cooperatiu d’Alaquàs; personificat en la cooperativa Consum i la cooperativa de crèdit Caixa Popular, i Jesús Taberner Andrés.

Per a la primera edil, aquests premis són importants “perquè valoren i reivindiquen el treball, l’esforç i el compromís de gent d’Alaquàs al temps que vénen a recuperar els valors que ens han definit com a poble al llarg de la nostra història”.

El col·lectiu Moviment Cooperatiu d’Alaquàs ha estat elegit enguany dins de la categoria de Ciència i Tecnologia i Emprenedor. D’una banda, es reconeix la trajectòria de la cooperativa Consum que comença a funcionar el 1975 a l’actual carrer Blasco Ibáñez d’Alaquàs, en un local de 600 m² i que funcionava amb 200 socis. Ara, la xarxa de supermercats compta amb més de 600 locals, té una plantilla de quasi 10.500 treballadors i treballadores i més de 2.000.000 de socis consumidors. L’objectiu principal de l’empresa sempre ha estat proporcionar un bon servei de comerç i alimentació.

D’altra banda, es reconeix el treball de Caixa Popular, una empresa que va nàixer per la voluntat de promoure projectes cooperatius que generaren un autèntic moviment i la seua necessitat de finançament i suport a la gestió financera. En l’any 1978 quan Alaquàs disposa de la primera Caixa Popular. L’entitat promociona el cooperativisme i el xicotet comerç, entre altres.

En la categoria Humanitats i Esports, Ciències Socials i Solidaritat el reconeixement ha estat pel veí d’Alaquàs representant de Cáritas Interparroquial, Jesús Vicente Taberner Andrés. No obstant això, el Ple de l’Ajuntament d’Alaquàs en Sessió Ordinària núm 2, cebebrada el dia 29 de febrer de 2024 va adoptar l’acord de retirar el Premi Castell d’Alaquàs en l’esmentada categoria a Jesús Vicente Taberner Andrés.

El jurat d’aquests premis ha estat presidit per l’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos i ha exercit com a vicepresident el Regidor de Cultura i Educació, Antonio Saura. Ha estat format a més pel Secretari de l’Ajuntament d’Alaquàs, Alberto Buendia Moya; la directora de l’Àrea Sociocultural; el director del Castell d’Alaquàs; un membre representant de cada grup polític amb representació en el Ple Municipal; i els guanyadors de l’any passat: l’escriptor, Juanvi Mena Fort, premiat en la secció d’Art; el representant de l’empresa ANDREU WORLD, Jesús Linares, guanyador a la categoria de Ciència i Tecnologia, i Mónica Gil Ledó, representant de la Plataforma TOTS SOM CREMONA, premiada per la categoria d’Humanitats i Esport.

Commemoració del 9 d’Octubre

La institucionalització d’aquests premis serveix per commemorar el 9 d’Octubre. Per aquest motiu la valenciana ha estat la llengua vehicular d’aquests premis. Crear aquest premis en aquesta data històrica suposa ubicar-los en el marc simbòlic de pertinença a la nostra Comunitat i situar-los en el context dels valors coincidents entre el nostre poble i la Comunitat, d’esforç, constància, dedicació i compromís recognoscibles a la nostra terra.E