4ª Edició Premis Castell – 2016

El grup l’Olivar de la Unió Musical d’Alaquàs, el compositor Óscar Manuel Gómez Calatayud, l’empresari José María Planells Cervera i Amparo Alabau Torres, a títol pòstum, reconeguts enguany per aquests guardons convocats per l’Ajuntament d’Alaquàs.

Alaquàs va celebrar ahir dijous 6 d’octubre el lliurament dels Premis Castell d’Alaquàs, una iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs per commemorar la data històrica del 9 d’Octubre i premiar l’esforç i el treball de la ciutadania en l’art, la ciència i les humanitats. Els premis d’aquesta quarta edició han recaigut en el Grup l’Olivar de la Unió Musical d’Alaquàs, el compositor Óscar Manuel Gómez Calatayud, l’empresari José María Planells Cervera i Amparo Alabau Torres, a títol pòstum.

L’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García, encarregada de lliurar els guardons junt al Regidor de Cultura, Antonio Saura, va destacar la importància d’aquests premis “que ens serveixen per a premiar i reconèixer el talent, l’esforç i el compromís de persones i col·lectius del nostre poble”. La primera edil ha assegurat que en els temps en què vivim “és necessari reconèixer que hi ha molts ciutadans i ciutadanes del nostre poble que estan treballant intensament obtenint èxits destacats i que representen uns valors  humans, socials i artístics indiscutibles”.

El jurat d’aquests premis ha decidit guardonar en aquesta quarta edició a diversos veïns i veïnes per haver destacat per la seua tasca personal o professional així com pel seu compromís.

Categoria Arts

Pel que fa a la categoria d’Arts, el premi ha recaigut en el Grup l’Olivar de la Unió Musical d’Alaquàs i en el compositor Óscar Manuel Gómez Calatayud. La UMA,un dels pilars clau de la música i la cultura de la ciutat, té com a pilar fort el Grup l’Olivar, que representa la història i folclore del municipi i de la música tradicional valenciana. Enguany celebren el seu XX aniversari, una celebració que deixa patent el gran treball que el grup ha realitzat. Nascut l’any 1966 per iniciativa d’un grup d’alaquasers amants de les tradicions que propiciaren el seu naixement, el col·lectiu s’ha consolidat gràcies al treball incansable dels seus components. La seua finalitat és l’ensenyament i la interpretació de totes les manifestacions festives del nostre folclore popular que són interpretades per les seccions que composen el grup: ball, rondalla, cant i tabal i dolçaina. Va arreplegar el guardó en representació del col·lectiu un dels més veterans del grup, Ximo Llorens.

En aquesta categoria ha estat premiat també Óscar Manuel Gómez Calatayud, educat a la Unió Musical d’Alaquàs. Es tracta d’un reconeixement al treball, constància i esforç demostrat al llarg de tota la seua trajectòria professional en la qual ha recollit importants èxits tant a nivell nacional com internacional. És Director i Fundador de la primera Orquestra Flamenca de Flautes del món “La OFF Valencia” que començarà els seus assatjos a novembre. Compositor i director musical de l’espectacle del Premi Nacional a Japó MASAMI OKADA “Tarantos”, director de l’àrea de llenguatge musical  de Flamenc en la càtedra internacional de Flamenc en la UCAM de Múrcia, dirigit per Estrella Morente. És artista i director musical de la gira “Las Minas Puerto Flamenco, director i coordinador dels Seminaris Internacionals de Flamenc en el Festival Internacional del Cante de las Minas. Ha estat anomenat Huesped Ilustre de Quito per la seua tasca pedagògica en Conservatoris i Universitats i ha aconseguit destacats premis com el Premi Fundación Sgae l’any 2014, el Premi “Filón” al millor instrumentista Flamenc en el Festival del Cante de las Minas l’any 2012 i millor espectable de l’any al nord de França amb “Lágrimas de Sal” l’any 2012.

Categoria Ciència i Tecnologia, Emprenedor

En la categoria de Ciència i Tecnologia, Emprenedor, es premiarà el treball de José Maria Planells Cervera en reconeixement al seu potencial intel·lectual i tècnic en el desenvolupament I+D així com la seua aportación a la societat en este àmbit. Llicenciat en Ciències Químiques i en Farmàcia, el premiat és fundador i propietari de Rotary Wave, una empresa dedicada a la investigació i el desenvolupament de l’obtenció d’energia elèctrica i agua desalinitzadora de l’aigua de la mar i de les corrents fluvials. La personalitat de José Maria l’ha dut sempre a estar continuament creant en el camp del I+D, en matriceria, en mecanismes i en infinitat de sistemes automàtics.

Categoria Humanitats

En la categoria Humanitats i Esports, Ciències Socials i Solidaritat es reconeix enguany, a títol pòstum, a Amparo Alabau Torres. La seua trajectòria com a mestra i sobretot la seua aportació a la vida cultural ha estat clau per a Alaquàs. Va ser mestra al col·legi Mare de Déu de l’Olivar, va publicar material didàctic de llengua per a l’alumnat de primària i va realitzar un gran treball en l’àmbit del teatre i la música. Se la recorda també pel seu treball com a Jutgessa de Pau perquè gràcies al seu carácter va realitzar mediació de conflictes entre veïns. Va ser creadora del teatre a l’escola, formadora de professorat en pedagogia del teatre i va ser una peça clau en la creació de l’Escola de Teatre Joan Alabau. En la seua representació, va arreplegar el guardó el seu fill, Manuel Andrés.

L’objectiu d’aquests premis és reconèixer les activitats realitzades pels alaquasers i alaquaseres que hagen tingut especial rellevància i transcendència. Els guardons es dividiesen en tres categories: Arts, que engloba totes les disciplines artístiques, literàries, pictòriques, dramatúrgiques i musicals; Ciència i Tecnologia, Emprenedor i Humanitats i Esports, Ciències Socials i Solidaritat.

El jurat d’aquests premis ha estat presidit per l’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos i ha exercit com a vicepresident el Regidor de Cultura, Antonio Saura. Com a secretari ha actuat el mateix secretari de la Corporació Municipal i com a vocals: un membre representant de cada grup polític amb representació al Ple Municipal; la Directora de l’Àrea Sociocultural; el Director del Castell d’Alaquàs així com els guanyadors de la III Edició dels Premis Castell d’Alaquàs: Francesc Llobell, representant a Consum, Francisco Montesa, representant de Caixa Popular i Jesús Taberner Andrés, com a representant del col·lectiu Cáritas Interparroquial.

Commemoració del 9 d’Octubre

La institucionalització d’aquests premis serveix per commemorar el 9 d’Octubre. Per aquest motiu la valenciana ha estat la llengua vehicular d’aquests premis. Crear aquest premis en aquesta data històrica suposa ubicar-los en el marc simbòlic de pertinença a la nostra Comunitat i situar-los en el context dels valors coincidents entre el nostre poble i la Comunitat, d’esforç, constància, dedicació i compromís recognoscibles a la nostra terra.